вторник, 4 август 2020 г.

СВОБОДА! СВОБОДА!

СВОБОДА! СВОБОДА!

По площадите плиска словесна вода,
дори комунистите реват: Свобода! Свобода!*
Зад микрофона, разперило ръце като криле,
виждам едно университетско ченге**.
Боже мой, какво става
в тази наша държава –
на всеки ъгъл Кръгла маса заседава,
а на масата в нашата кухничка бедна
мъждука надеждата наша последна.
И макар че ораторите ни убеждават
как за народа дори живота си дават,
кръвта,
кариерата,
сетните сили,
париците в банката,
привилегиите мили,
но виси като нож над овча глава:
Че защо им е власт за това?

Свобода! Свобода! – там скандира тълпата
и не знае, че не се подарява Свободата.

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 4 avg. 2020

Илюстрации:
- Един от първите общонародни митинги на СДС.
- Млади българи, бдете! Ловците на души шетат. 
___
* Вж."Обръщение към нацията", публикувано на първа страница в брой 3 на политическия вестник "Демократическо знаме" от 7 юни 1990 г. След време на личния си имейл получих съобщение от г-н Янков: "Бояджиев, ти си кръгъл идиот!".
** Хлъцнах от изненада, когато видях Янко Янков (1944), колега от университета, който ме агитираше да пиша доноси срещу месечно заплащане от 80 лв., колкото бе по онова време месечното възнаграждение на баща ми – мебелист седми разряд в държавното предприятие "Напредък". Същият г-н Янков на един от първите митинги на Съюза на демократичните сили, разперил високо двете си ръце като орел преди излитане, екзалтиран, държа много пламенна реч срещу ченгетата и комунистите пред парадния вход на Народното събрание. Доносниците и т.нар. водещи офицери от мистичния Шести отдел (политическата тайна полиция, или Гестапо) на Държавна сигурност първи се преориентираха и обновиха, от трибуната и микрофона на всеки митинг в София и големите градове на България в еуфоричните първи седмици и месеци след Десети ноември 1989 г. първи се самообявиха за антикомунисти, демократи, борци за права и свободи. Вгледате ли се в личната биография на мнозина лидери, анализатори, политолози или просто кресльовци по медиите, повечето от тях са бивши явни или подмолни доносници. Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1556.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1556.)     Не се плаши от локвата – душа и свят й е да те окаля! Празното тенеке вдига шум до небесата, но...