неделя, 20 октомври 2019 г.

ОЧЕВИДНО БЪДЕЩИЯТ КМЕТ

Свободно съчинение по картинка – 
  ОЧЕВИДНО БЪДЕЩИЯТ КМЕТ

  Двама старци в пловдивската ни болница: единият вече взема-дава, емен-емен, гушнал букета, другият разглежда местния безплатен вестник на ГЕРБ, където са диктисали панорамна фотография на група тулупи в избарани скъпарски костюми, лъснати чистак новенички патъци, прана риза и вратовръзка, ама пък с лопати се мотаят по къра, и старецът ей така сам си говори:

  – Бах мааму, тия хич не ми вдъхват доверие, но да речем, реша да гласувам, как да отбера пшеницата от толкоз първокачествена плява! – И почва да разсъждава: – Очевидно тук всички са ценни и важни. Попът мрънка молитва за здраве и берекет, момичето ще да е журналистка, любовница на един от тулупите, дето яко се трудят и вероятно са малки началници, третият пък се подпрял на лопатата и си бръкнал в джоба, очевидно мести си оная работа от десния крачол в левия и обратно, обаче и четвъртият ми е странен, че и не посяга към бучнатата права лопата. Очевидно не му дреме. Към кого ли да се ориентирам да ми е кмет? Само да не е попът – че още не ми се мре, и да не е момето – че пък си няма защо. Значи, остават ония четирима. Размахващите лопати очевидно се стараят да се харесат, което значи, че са слаба ракия. Остават двата двуметрови дангалака. Единият от тях ще да е бъдещият кмет, и понеже вече си знае резултата от изборите, които са след седем дни, не му пука.


Пловдив – столица на културата, Европа 2019
Plovdiv, edited by 20 oct. 2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1554.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1554.)      Относно пасажа-цитат: "Чиновниците, рожби на политиката, живеещи или умиращи чрез нея, се с...