сряда, 13 март 2019 г.

Philosophy. ВЯРАТА В БОГ

ВЯРАТА В БОГ

  Чувствата се пораждат в онази гранична зона, където идеалното се разкрепостява в обикновеността. Човекът изкушава именно защото е грешен и не се поддава на математически строгата логика. Всякакви там всеобхватни, обясняващи света докрай религии, теории, идеи отблъскват със своята скованост и едва прикрита неприязън към грешния човек зад огромни кухи фрази за всемирната любов.

  Фанатикът безусловно вярва, понеже е посредствен, а не защото духът му е силен. Силен дух не би позволил да го оковат, над него не звездното небе, ами орнаментираната везба на изкусни манипулатори да го очарова. Това, което назовават "вяра" в повечето случаи – изобщо в религиозните общности, тълпящи се около нозете и престола на някое висше божество, се оказва подчинение, сурова дисциплина, ужас да не сбъркаш канона, да не разгневиш Силата и Властта.

  В името на човечността унищожават най-човешкия генетично заложен у нас рефлекс – склонността ни да грешим, да изкушаваме и се изкушаваме, с други думи и по-ясно казано: сурово подтискат стремежа ни да мечтаем, да опипваме граничните забрани с риск дори за живота си, но и с тръпката на откривателя.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, edited by 13 mar. 2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1557.)

    ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1557.)     Не се плаши от локвата – душа и свят й е да те окаля! Намачканото празно тенеке вдига глъч до...