понеделник, 27 август 2018 г.

Love story – ЛЮБИМЕЦ НА ПЛОВДИВСКИТЕ ПОЕТИ И АРТИСТИ

ЛЮБИМЕЦ НА ПЛОВДИВСКИТЕ ПОЕТИ И АРТИСТИ
От блога на Николай Колев – Босия 
(редактиран текст и със съкращения)*

   Майка му Стоянка е в ръководството на казионното БЗНС в Пловдив и по време на комунистическата власт става народен съветник в местния Общински съвет. Брат й е партиен секретар в родното им село Долни Воден. Баща му Стефан, след като бил задържан и въдворен от Държавна сигурност, подписва декларация за сътрудничество. Предава информация за опозиционно настроени към властта. 
   Кумове на Стоянка и Стефан са известни в този край партизани, чиито имена ще спестим поради съображения, които не можем да съобщим засега (за онези, които биха се усъмнили в достоверността на тази информация, ще уточним, че могат да разберат повече за въпросните партизани от съседите им в номенклатурната бяла кооперация до Градската градина насред Пловдив, която се намира до Турското консулство). Стоянка и Стефан са много близки и с ген. Томов от някогашната БНА. Чрез Държавна сигурност и ген. Томов те осигуряват на синовете си лека служба в казармата. Братът на Петър Стоянов – Емил, като агент на ДС, участва в борбата с дисидентите преди Десети ноември 1989 г., включително и чрез подписката срещу гладуващия и намиращ се под домашен арест поет Петър Манолов (Декларацията на "будната гражданска съвест" е публикувана в казионните вестници от онова време). Преди Десети ноември, като обещаващ поет, Емил го пращат на творческа командировка в ГДР. Той е главен редактор на казионните студентски многотиражки в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Висшия селскостопански институт. До 1990 г. следи да не се публикуват материали с антикомунистически оттенък.
   Съпругата на Петър Стоянов – Антонина, е вербувана като агент на ЩАЗИ от "братските служби" по време на следването й в ГДР – Лайпциг.Семейството на Антонина е със "здрави" комунистически убеждения; сестра и Цветанка Кузманова дълги години е ректор на комунистическата крепост ВСИ (Висш селскостопански институт) в Пловдив. Показателен е фактът, че синът й Борис (в момента акушер- гинеколог) през 1994 г. участва лично в агитацията в полза на БСП, обикаляйки с автомобила си и с плакати на БСП с други "твърди" симпатизанти преди изборите, които довеждат на власт 1995 г. правителството на Жан Виденов (1959).
   Петър Стоянов е направляван така, че да се внедри в средите на творческата интелигенция преди Десети ноември. (...) Държавна сигурност му помага да издаде книгата "Разводът" в тираж 8000 екз. и му осигурява контакти с представители на интелигенцията от онова време. (...) Като доказва способностите си на вътрешния фронт, Петър Стоянов получава много по-отговорни задачи. (...)
   Едно от важните досиета, унищожени от ген. Семерджиев е досието на Петър Стоянов – агент Виктор. След Десети ноември агент Виктор отстоява позициите на "перестройката" и светлосините идеи. Става говорител на СДС, но не прави ни една пресконференция. В Пловдив "работи" в СДС с братята Огнян и Славян Сапареви. Първият от тях по-късно с подкрепа на БСП става шеф на Българската национална телевизия, вторият стана депутат на БСП от 2001 година. Съвместно с д-р Емануил Манев, Николай Близнаков и братя Сапареви, двамата братя Стоянови саботират антикомунистическите акции (...) 

   Все още силната по онова време организация на СДС в Пловдив се опитва да ограничи Петър Стоянов. Координационият съвет на СДС в града през 1991 г. гласува решение да не го допуска до ръководни постове, затова че е използвал фалшифициран протокол с номинация от 106 члена на Гражданските клубове за демокрация в жк Тракия, а организация с толкова члена в пловдивския жк Тракия няма (документът се съхранява от синдикалния лидер на "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев). Взема се решение за изключването му. Кукловодите от Държавна сигурност обаче намират обиколен път чрез т.нар. "софийски маршрут". Петър Стоянов се сближава с Радой Ралин, Йордан Василев и кинооператора Евгени Михайлов. Работи съвместно с Филип Димитров (всеки месец от лобито на Стефан Софиянски му плащат 3000 лв. от Общинска банка София, под форма на хонорари за юридически услуги, и ползва офис на бул. Витоша. За Филип Димитров няма да говорим в този текст. Петър Стоянов е назначен със съдействието на Светослав Лучников (1922-2002) и Филип Димитров (1955) за заместник-правосъден министър, като назначението му заобиколя мнението на Координационния съвет на СДС в Пловдив и групата на тринайсетте народни представители на СДС от Пловдив...

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, edited 28 avg. 2018
–––
* Вж. http://bosia.blog.bg/politika/2013/01/18/i-sotir-cacarov-izpluva-ot-skandala-s-agent-quot-viktor-quot.1043556

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1553.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1553.)      За Историята няма никакво значение дали – събирайки нещата си в книга, авторът е живял охолно и ...