петък, 19 февруари 2016 г.

Story - "ЛАМСКИ" Послеслов към част ІI

Из книгата „Историйките на ученика Ламски”

"ЛАМСКИ
Послеслов към част ІI


    Предполагам, някой ще реши, че Ламски е твърде злобничък към лицата, намерили място в тая ІІ част. Не се безпокойте! Тия типове се радват на цветущо здраве и добро самочувствие, независимо от вайканията и хленчовете им, а образователните заведения у нас са само един от инкубаторите в държавата България за техния обилен разплод.

    С малки изключения литературните герои тук имат свои първообрази в живота. Не ги виня, смятам ги за продукт на уродливо съзнание. Лесно е да речеш: "Такива беха времената", както се изрази преди време яко опечален о.з. армейски генерал*. Ала нали всеки отговаря за себе си!

Добри Джуров (1916-2002)

    Мародери като тук описаните шетат из Българското училище. Използвачи, страхливци, безскрупулни екземпляри като Главанаков, Миразчийска, Пошлеков, Параспуркова, Бонков не само не се свенят, но се и гордеят с "подвизите" си.

    Прототипът на Владикова днес успешно върти хотелиерски бизнес в Несебър, материално стои отлично в пространството, уважавана е; довчерашните й колеги страстно завиждат и я облазяват. До преди година-две госпожата начална учителка звънеше инкогнито от уличните телефонни автомати да плаши дечурлигата от своя клас със съд, само да не изпеят есенцията на странния й професионален подход.

    "Ще ви отведат в полицията, там ще ви вържат за една голяма желязна маса и ще ви бият-бият-бият с една много голяма гумена тояга" – тъй им говорела милата. Вестниците заради пикантерията, па и за сеир – по стар нашенски обичай, огласиха случая, но то не попречи госпожата да се пише онеправдана, от зли хора наклепана.

    Някои от героите на тия историйки говорят мръсно, без задръжки употребяват груби и цинични изрази, които не са приети в т.нар. добро общество. Това, разбира се, е срамно, неприятно и опасно за хора с деликатна душа, изнежени. Бих насочил евентуалния си опонент да се вгледа в струята под противната повърхност. Ами че това е реалната България, драги, не аквариум за декоративни рибки, България на унижените и оскърбените, не на масоните – нашенска версия Дон Корлеоне**, не на клуб "Развитие", не България на дружинката по източване на пари за новобогаташи на Републиката с красното й име "Надежда за България", ни на яко проспериращата "Мултигруп" на г-н Илия Павлов – първи български милиардер, ни на сдружения от типа "Отворено общество" за парвенюта около хранилките за интелигенти, които се чувстват граждани на света, само не граждани на своята нация: хранилки, отворени за пъстри пернати от преподобния г-н Джордж Сорос.

Джордж Сорос (1930)***

    Ако са ви свидни розовите литературни бози и локумените нюанси и ухания от продукцията на издателства като "Хермес", "Арлекин", "Бард" и пр., тая книга няма да ви свърши работа.

   Когато е на единайсет, опереният любопитен и своенравен хлапак често вижда света по долни гащи, случва се – да го види тоя свят на възрастните и съвсем без гащи. Затова най-добре да приемем живота в пищната му пъстрота, където Любовта неуморно преодолява тяхно величество Невежеството и Грандоманията, па да си пожелаем нашите деца, внуци и правнуци да проявят великодушие и да ни простят.



Plovdiv, noe. 1997 – redact. 19 fev. 2016
______
* Добри Джуров (1916-2002) - човекът, от чието влияние и авторитет като командир на някогашната партизанска бригада "Чавдар" до голямо степен се възползва Тодор-Живковата партийна, държавна и стопанска администрация.


Борис Кюркчиев (1908-2002)

** Стефан Савов (1924-2000) – от есента на 1990 г. препоръчан от доносникa на ДС Борис Кюркчиев е... назначен за лидер на една от множеството ерзац-партии след 10 ноември 1989 г., бивш председател на Народното събрание, политически шмекер и подлец от висока класа, чиято "заслуга" беше да включи в дневния ред на парламента първо възстановяване на богатствата на т.нар. реститути (потомците на едри далавераджии по царско време), а синът на някогашния бедняк беше унижен десетки години подир славния Десети ноември врат да изпъва иззад гърба на реститутите, докато новата власт му разреши демократично да се докосне до ограбения бащин имот. Вж. http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=2013&id=9627&p=statiibg&title=%C5%C4%CD%C0+%C3%CE%CB%DF%CC%C0+%D4%C0%CB%D8%C8%C2%C0+%C8%CA%CE%CD%C0+%CD%C0+%C1%DA%CB%C3%C0%D0%D1%CA%C0%D2%C0+%C4%C5%CC%CE%CA%D0%C0%D6%C8%DF+-+%D1%F2%E5%F4%E0%ED+%D1%E0%E2%EE%E2+(1924-2000)

*** Американски финансист и милиардер, известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основава фондация „Отворено общество“. Вж.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6_%D0%A1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...