събота, 2 декември 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1440.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1440.)  

  И си предадох сърцето да узная мъдростта, лудостта и безумието. И узнах, че и то е гонене на вятър. Че в многото мъдрост има много досада и който увеличава познанието, увеличава печал. – Еклисиаст, Библия

  2 dec. 2023 

НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
По повод ДНЕВНИК НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1439.)

9:11 ч.

  Петър Петров (1946): – Това изглежда е традиционната позиция на България – някак си винаги успява хем да бъде презряна от Европа, хем оплюта от Русия.

  tisss: – Вас какво ви пука! Трябва да сте щастлив в своето ново отечество. Статуя – символ на Смъртта, срещу триъгълника на властта, съвсем не е случайно в центъра на София. Мекеретата това и вършат.

  Петър: – Комунета сър, толкова си могат. Трудовата теория за стойността на Маркс е опровергана още в края на ХІХ век. Стойността зависи не само от овеществения в стоката труд, но най-вече от пазарната й стойност, търсенето на тази стока във всеки един момент. При това абстрактната принадена стойност не се създава само от живия труд на пролетариата, както е смятал Карл Маркс. Ако беше така, капиталистите биха стимулирали единствено ръчното производство. Би било невъзможно от практическа целесъобразност да се развива и най-елементарното автоматизирано производство, да не говорим за новите технологии. Което само по себе си е абсурд, тъй като тогава не би се създавала принадена стойност и тя не би била присвоявана от капиталиста. Което е сърцевина на теорията за капиталистическата експлотация на пролетариата.

  tisss: – Радвайте се! Нашите мекерета на Запада са все бивши комунисти или рожби на цели родове от Държавна сигурност. Между другото, Вашата Канада се храни и с Българското злато на компанията "Дънди прешънс".

12:16 ч.

  Петър: – Пак стена, не знаеш фактите, а те са упорито нещо, и като един пубер-атакист вадиш истини. България не е Елдорадо, нито пък "Дънди" я ограбва, вж. Mediapool.bg!

  tisss: – Виждам, че сте щастлив. Поздрави от Пловдив!

  Петър: – Същият си "те такова животно нЕмА"... Объркан комунист!

  tisss: – Отродник ли сте станал, Петре? Нас българите в България ни пази глупостта на управниците ни. Щом започнахте с квалификациите, ясна е тя.

  Петър: – Още не прочел,но "Той Знае"

  tisss: – Мязате ми на бивш праведен партиен секретар на БКП. Дано да греша!

  Петър: – Ясен си, затова Бг е в канала. Бивш партиен член, ама парадираш, че си наследник на прогресивни българи. Така и не отговори.

  tisss: – Чета внимателно какво казват Щатските висши военни анализатори. Споко!

  Петър: – Да, бе!... Днес мина "Челопеч" е сред най-съвременните рудници в света, пионер в дигитализацията, основен партньор на хай-тех индустрията в един много традиционен бранш. Само през последните три години мината е приела посетители от 350 минни компании и множество чужди регулаторни органи, които желаят да видят как функционират дигиталните технологии на километър под земята. Най-хубавото е, че с натрупаните печалби "Дънди" изградиха мината в Крумовград, тоест парите не излетяха към Канада, а бяха инвестирани в България, където възродиха поредната западнала община. Дано проучванията им в другите райони на страната да се окажат успешни, да може този процес да продължи. Ама трябва четене, а не папагалстване.

  tisss: – Ей това е перфектна манипулация на общественото мнение. Чудесно! Само че реалността е различно нещо. Изводът: Канадската администрация се отнася към България като към своя колония, където може да ползва евтината работна ръка и да вади злато от най-древната златоносна територия на Балканите.

  Петър: – Факти трябват, а не пуберски изцепки, съветски таварищ!

  tisss: – Обиден ми се виждате... Защо? Любопитен съм да чуя от Ваша милост още квалификации за себе си.

  Петър: – На толкова години си, а не си проумял! Аз поне виждам тук как е устроен светът.

  tisss: – Моето житие-битие е налице в блога и във фейс-профила ми. За Вас нищо не знам, затова не Ви определям що за човек сте. Очевидно за мен вече знаете, аз обаче за Вас нищо не знам. Евалла! "Говори, за да те видя!" – Сократ.

  Петър: – Нещата от живота... Парадираш с нещо, което не притежаваш. Високомерен си, не зачиташ чужди мнения, ти си вся и всьо.

 tisss: – Дотук пет неща научавам за себе си. Благодаря! Виждам Ви колко амбициран сте да ми докажете как хубаво си живеете в Канада. Защо? Аз и така Ви вярвам.

 Петър: – Има един бай Кольо... Обажда се в Пловдивската обществена телевизия... Синът му в – Англия, а той величае Русия, все сегашните му виновни. Но той си имал следовници тук.

  tisss: – Въх! Не може да бъде.

 Петър: – Гледам изключително тази телевизия на Евгений Тодоров (1949).

  tisss: – Щом Пловдивската "обществена" телевизия Ви е еталон за истина, ясна е тя.

 Петър: – Равнището на стандарта на живота в едно общество показва и цивилизационното му равнище, а Бг е най-бедна в Европа, за жалост: заради външна намеса. А братята – от Китай, от Русия... Тук, например, в хранителните магазини не се продават цигари и твърд алкохол. Затваряте си очите за хубавото, правилното и полезното. Само злоба и злоба.

 tisss: – Имате ли нещо против този сладък мухабет да го пренеса в Интернет, повече нашенци да го видят? Важни мисли за поколенията след нас споделихте. Нека се учат! Тук днес, например, цял ден националните ни телевизии, които не са българска собственост, ни занимават със сина на чалгаджийската звезда Софка, любимка на електората от нашите гета, че го арестували за наркотици и прочие хубости. Надявам се един хубав ден на българската демокрация, когато Канада разшири благодеянията си у нас, да се заеме и с тази част от възпитанието на младото поколение граждани на България.

  Петър: – Нищо против.

 И ДРУГИ НЕЩА ОТ ЖИВОТА

По повод "ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1439.)

11:15 ч.

  Деян Милков (1941): – А дядо ти е бил умен, за да е дявол, ей!

11:17 ч.

  tisss: – Бил съм сред внуците му първият и май единствено обичан. Но и мен ме е навиквал по турски "кьопек-ол-сун" (кучи син). Четиригодишен, от пет сутринта бяхме вече на къра, да му водя коня, докато оре и върти камшик над главата ми.

11:34 ч.

  Деян: – Чудесен спомен е това да знаеш! И аз съм ходил с кравите и на жътва със сърп, и зная хубавото, макар и трудно, на селския живот!

  tisss: – Имаше пет лозови градини и две колоездачни ателиета в Пазарджик и Перущица. Търгуваше и с немска техника: фенерчета, грамофони и прочие.

  Деян: – Еха!

  Деян: – А дано да си наследил желанието му за равноправие, справедливост и бъдеще за България!

  tisss: – Знам ли?! Първи си прокарал вода в двора, слушаше късните емисии на БиБиСи и Гласът на Америка, както преди Девети слушал забранената "Радиостанция Христо Ботев". Развивал винт в пломбирания му от властите радиоапарат и идвали съседи да слушат новините от фронта. Може би и затова чак до 1963 година не смееха да го закачат пазарджишките баш-партайци, че преди Девети се крили в сламарника му (навес за сено в двора) и ръчна ротативка за позиви криел в камъните, струпани пред портата му за строежа на новата му къща. Но и като хлапе съм го чувал да псува комунистите. Накрая все пак му отнеха двете велосипедни работилници, петте лозови и овощни градини, газовия му мотор с такъмите за поливане, красивия бял жребец на петна Сивчо. И всичкото това нещо срещу отпусната от Народната власт 10 (десет) лева месечна т.нар. земеделска пенсия. Три-четиригодишен, под леглото в лятната кухничка на баба и дядо ми Борис в Пазарджик съм си играл със сребърни монети с лика на Цар Борис III от по 100 и 200 лева, с които бяха пълни поне десетина големи тенекиени кутии.

  Деян: – И аз съм слушал БиБиСи и Гласът на Америка, но виждах измамата, лъжите им, та си останах в живота и до днес да обичам хората, справедливостта и доброто! Имам за три години над 60 публикации във вестник "Златна възраст" за без пари. И вчера на стр. 13 пак имам статия. Малко са медиите у нас с право на глас, ей!

  tisss: – Усилено промиват мозъци. Хората не са виновни, че ги лъжат. Винаги е било тъй, и не само у нас, в България. И не само днес.

  Деян: – Виновни сме, че се делим, продадохме се на Запада и не защитаваме нашия общ интерес за справедливост! Имаше и преди проклетници, да, това си е нрав наш... И сега проклетниците са навсякъде. Но и слепците са много, ей!

  tisss: – Бъди оптимист, че има и по-зле. От две години насам спрях ходя на избори. Изборът го правят в Посолството. Гледай какво става с Украйна.

  Деян: – Там е ясно... 

Пловдив – гнездо на култура и посредственост

Plovdiv, edited on 2 dec. 2023

Илюстрации:
- Гроздобер. Борис и Невена сред аргати.
Символ срещу триъгълника на властта.*

–––
* Вж. https://webcafe.bg/onya-deto-ne-go-triyat/pametnikat-na-svobodnata-interpretatsiya.html Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1563.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1563.)  Миналото живее, докато го помним. Мъртвите са живи, докато ги помним. Бедата не е в смъртта, а в заб...