сряда, 10 май 2023 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1270.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1270.)  

 "Що ми е мило и драго, че се е пролет пукнала! Все е излязло на паша, и стока, море, и мака..." Българска народна песен от читанките. Дано не са я затрили заради пустите му европейски духовни ценности! – Аноним (1947)

  10 maj 2023 

НEЩАТА У НАС 
I. Преглед на вътрешното дередже

Гледайки сутрешните политически дебати в нашия национален телевизионен ефир, междувременно научавам такива чудесни знания от рекламките (10 минути ефирно междувремие), че:

1) Всеки нефелен кавалер-мераклия ще може да си вдига самолета, ако редовно пие чудодейното хапче на д-р Христо Деянов* или проф. Анастас Герджиков**, да речем; 

2) Срещу сюргюн (неконтролируемо посиране) разполагаме със сигурни илачи – само за някакви си между 40 и 240 лв.;

3) Дулколакс е супер-чудодейното изобретение на третото хилядолетие против запек.

  От цялата тв-досада най-кефи рекламата с пусналия си ислямска брада мъженствен Васко от рода на Кардарашите в Костинброд и нормалния леко скучен мъж Геро.

  Альо-о-оу, Враца-а-а! Чуати ли мъ? Чуати ли мъ, или пак да питам: Ний, бългърити, банана белен ли да го едем или с кората?

II. Подробности от политическия пейзаж 

1. Учтива дама от месеци ми праща линкове с едно и също послание. Отзивът! "Вече ме е страх да отварям линкове, които ми пращате, че започнах да сънувам любимия Ви Костадинов как изскача от телевизора, хладилника, гардероба, шкафа с бельото, микровълновата фурна, миксера. Не смея да пусна чешмата, тече и оттам. Аман, бее! Не познавате манталитета на българина. Колкото повече някой си хвали сам стоката, толкова повече почвам да страня, да бягам от нея..."

2. Случайно ли медиите напоследък усилено ни занимават с "атентата срещу Главния прокурор"? Или то си е фино отвличане на внимание, да не се вглеждаме в усилията Главният виновник за хаоса в политическия живот в Държавата да си изчисти образа! Г-н Иван Гешев е безобиден, да не беше под влияние на ген. Бойко Борисов.

3. Присъствието на Човека от Банкя във "високата политика" съсипва достойнството на българската политическа каста пред света, доколко от трийсет години в България още можем да говорим за достойнство сред скупчилите се готови на всичко, за да ни управляват, в Народното събрание и властта по общините у нас.

4. Докато изкуствено създадената от разни отломки партия ГЕРБ владее 90 на сто от общинските управи, нищо няма да се промени! Няколкостотин чиновници под строй и по списък ще продължат чинно да гласуват за ГЕРБ-СДС... И като добавим роднините им, семейните им приятели, плюс купения "електорат" от гетата, какво да очакваме?!

5. ПП и ДБ са еднодневки, независимо че Иван Костов влияе по някакъв начин върху втората дружинка. Вгледа ли се човек в генезиса на "костовистите", това са все хора, чието потекло иде от бившата управляваща червена номенклатура по време на соца, докато ПеПе-то на харвардците виси като прани гащи в общественото пространство. Вероятно и те ще последват участта на сценаристите от измислената партия на Слави Трифонов. Нещо като "Тя танцуваше едно лято", пък после става само за патерица.

6. Реши ли човек да се запознае с мимикрията на мамините рожби у нас, възходът на г-н Манол Пейков може да послужи за докторска дисертация по психология на тъгата и щастието да си син на мама.

7. ЦЪФНАЛАТА ДЖАНКА БЕ ПОСЕЧЕНА – Понеже прати по дяволите ловко измислена конспирация за посегателство, което потресе до кикотене недоверчива България. Вж. https://www.dnevnik.bg/analizi/2023/05/07/4480378_novini_s_dobavena_stoinost_koi_otseche_cufnalata_djanka/

III. Негово величество ни натресе онзи от Банкя 

  Не е виновен който руча баницата, а онзи, дето му връчи тавата с прясно сготвената (зашеметена от еуфорията около правата на бившите офицери и редовите доносници на ДеСе, като господата Иво Инджев и Ахмед Доган в Република България. А дали г-н Симеон Кобургготски не си отмъщава: "Като не желаете царство, ще съсипя България с този чудесен дървояд"?

IV. Извод от гореописаното:

  "Бой се от Бога, почитай царя..." – Христо Ботйовъ Петковъ (1847-1876). Понеже г-н Костов не се съобрази с препоръката на националния ни поет Ботев, така ни се пада!

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 10 maj 2023

Илюстрации:
- Щом черешите са скъпи, яжте банани!
- Иконата-виновник да ядосаме царя***.
–––
* Разрових в гугъл. Ама, пийпъл, какъв доктор е! То е поп-звезда – дискове издава, не знам си още какво. А не пише къде е работил, освен три години в Кюстендил, обаче като какъв е работил в Кюстендил не пише. Имате ли впечатления от този човек? Аз съм хващала моменти от неговото тв-предаване и винаги съм си мислела, че д-р Христо Деянов има нещо общо с онези съмнителни гадателки и врачки по телевизиите. Вж. https://www.bg-mamma.com/?topic=512534

** Проф. Анастас Герджиков писал текстове за чалга песни... Предизборен фалшификат ли? Да, ама не. Още след като обявиха кандидатурата на професора – ректор на Софийския университет, ми се обади колега да ми каже, че търси касети с чалга от 90-те години, в които може да срещна името му като автор на песни. Герджиков бил в екипа на "Каналето" на Камен Воденичаров; той въобще е в това котило, от което се пръкна "Новото време", на което е учредител... И тогава се фукал, че се печели добре от такива шибани текстове, та чак Карбовски, който също някога бил в екипа на "Каналето", се замислил дали да не пропише и той. По 250 лв. суха пара на текст. И Карбовски разказва тази сладка история в предаването "Студио Хъ" по 7/8-ТВ. Потрудил се запален фен да изнамери текстовете на ректора Анастас Герджиков от сорта "Два мерцедеса карам, 100 гаджета сменявам, на сухо не оставам". Вж. https://fakti.bg/bulgaria/624099-bakalov-prof-gerdjikov-e-pisal-tekstove-za-chalga-pesni-i-ne-ne-e-predizboren-falshifikat

*** Осъдиха България да заплати обезщетение от 3,27 млн.лв. на г-н Симеон Сакскобургготски, вж. https://dariknews.bg/novini/bylgariia/osydiha-bylgariia-da-plati-obezshtetenie-ot-327-mln.-lv.-na-simeon-sakskoburggotski-2346089 Щото сега тези пари Костов и неговите хора да ги плащат! Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1563.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1563.)  Миналото живее, докато го помним. Мъртвите са живи, докато ги помним. Бедата не е в смъртта, а в заб...