петък, 16 април 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (552.)

 ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (552.) 

 ...Къщата се намираше на малко възвишение в самия край на селото. Издигаше се съвсем самотна и от нея се откриваше красив изглед към ширналите се нивя на Югозападна Англия. В никакъв случай не бе някаква забележителна къща – на около трийсетина години, нисичка, квадратеста, с четири прозореца отпред, така размерени и симетрично разположени, че успяваха по един съвършен по своему начин да не радват окото. Единственият човек, за когото къщата имаше някакво си по-особено значение, беше Артър Дент, и то само защото самият той живееше в нея. Живееше от около три години, откакто напусна Лондон, който го правеше нервен и раздразнителен. Той също бе на около трийсет години, висок, тъмнокос и все нещо го безпокоеше. А най-яко го безпокоеше това, че хората постоянно го питаха защо има неспокоен вид. Работеше в местното радио и непрекъснато разправяше на приятелите си, че това е ужасно по-интересно, отколкото вероятно те си мислят. Така си и беше – повечето му приятели работеха в рекламата. 

  Сряда вечерта бе валял проливен дъжд, пътеката беше мокра и кална, но в четвъртък сутринта слънцето се показа, ярко и чисто, и огря къщата на Артър Дент за сетен – както се и оказа – път. Артър все още не бе напълно проумял, че общината иска да я събори и на нейно място да построи околовръстен път...*

  08.03.2019. 

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ (3.)


Георги Харизанов (1978)

КВАРТАЛНИЯТ АКТИВИСТ НА ПАРТИЯТА ГЕРБ

  "Като активист на кварталната ни организация, залесявал съм Западния парк и съм боядисвал огради на детски градини" – хвали се наивно с политическата си дейност любимецът на най-масовите родни телевизии г-н Георги Харизанов (1978). Нямал бил висше образование, понеже работи адски много: копа, сее, върти четка баданарка, та решил: за какво му е диплома! Ама сбъркал, като се изфукал, че през 1998 г. учил бил в Датски колеж. "Извинете, ама какво от това, че нямам диплома от Датски колеж? За мене говорят резултатите" – скромничи пред досадните медии... И като стана дума за резултатите, ето епизоди от личната му история, огласени публично през 2014 г.:

  1) Осъденият за изнудване вече екс-председател на Съвета на директорите на ЕАД "Напоителни системи" Георги Харизанов е с влязла в сила присъда за изнудване по чл. 213 а, ал. 1, издадена от Софийския районен съд и влязла в сила на 15 апр. 2005 г. Осъден на лишаване от свобода две години условно, с тригодишен изпитателен срок и глоба 1000 лв. 
  Романтичната биография на обаятелния Харизанов начева още през 1997 г., когато е момък див едва деветнайсетгодишен. Автомобилът му бил ударен от друг автомобил и Георги заставя левака да се подпише, че му дължи 400 долара за щетите – такива са обясненията, които дава петнайсетина години по-късно. Потърпевшият обаче подава жалба за рекет, и така Георги Харизанов поема към Първото си дело за престъпление от общ характер.

  2) През 2011 г. си вади документ, че е реабилитиран. Сега вече се труди в Съвета на директорите на държавно предприятие "Агроводинвест". През ноември 2011 г. някой добър човек от Министерството на земеделието го включил в борда на "Напоителни системи" ЕАД. Министърът не е слънце, не може да знае, че Готиния е осъждан и има висящи обвинения: за заплаха с убийство към млада жена и за кражба на 53 000 лв. от сейф на строителна фирма. Случаят...

  Бил търговски директор (?) във фирма СТОА на арх. Дамян Стоянов и часове преди обира Готиния сам внесъл няколко хиляди лева суха пара в касата. Привлечен е като обвиняем, че негов пръстов отпечатък открили върху стъклената витрина в кабинета на управителя на фирмата. Според прокуратурата, г-н Харизанов и неустановените му и до днес съучастници проникнали в помещението, където била монтирана касата на фирмата. Свалят облегалката на офис-стол с колелца, курдисали тежкия сейф върху стола, вързали го с кабел и лашнали цялата хитроумна конструкция към кенефа. Зад умивалника там с оксижен разрязали сейфа и го изпразнили. Чистият кяр – 24 хил. лв. и 11 500 щатски долара, кой ти го дава! Авантата – чиста печалба. После влезли в друг кабинет, вече не с взлом, ами с шперц. Оттам влезли и в офиса на управителя, където имало втори сейф. Отключват го, без да го разбиват, и изкярили пак чиста пара близо 2 хил. долара. Към четири след полунощ една от спящите принцеси господа пазачите се събужда и отишла по малка нужда; не щеш ли, съглежда, пикаейки сънен, сейфа на шефа си в кенефа: "Абе-е, ко прай тоз железен сандък тук! – рекъл си. И позвънил да пита управителя и собственик на фирмата, ама и на дежурния момък в столичното VII Районно полицейско управление тоже позвънил да пита. 

  Според отпечатъците в кабинета на г-н управителя, на трудолюбивия г-н Харизанов повдигнали Второ обвинение. Което виси и виси, и виси десет години, и тъкмо преди чиновниците да прекратят обвинението към Георги поради давност, поднесен им бил чистак новичък обвинителен акт. Но Софийският градски съд урежда нещата, понеже отпечатъкът, уви! – не е сигурно доказателство да бъде обвинен толкова честен мъж. Господа следователите единствено установили, че мистър Бил Гейтс тире Харизанов само се е разхождал из стаите с двете изтърбушени каси. След умното заключение на Прокуратурата по обвинението относно грабежа, бая силно озадаченият Харизанов на пресконференция обидено заявява: научил за обира и се озовал там, ама с едничката цел да помогне... Кому да помогне и как да помогне, не уточнил.

  3) Осъден от фирмата "Топливо" за дългове от 210 хил. лв, през 2009 г. Харизанов преживява стрес с частен съдия-изпълнител. През март същата година "Топливо" АД иска от Районния съд - София да приведе в изпълнение заповед, от която е видно, че Харизанов дължи на дружеството 210 хил. лв. И Харизанов много иска да се издължи, обаче не връща, даже и след предложението доброволно да възстанови сумичката. И тогава онези там кожодери го осъждат. Решението е: Харизанов да се издължи! И той пак не се издължава, макар да има голямо желание. И с него се заема частен съдебен изпълнител – от януари, та чак до Коледните празници на 2009 г. Декември на същата 2009 г. "младичкият Бил Гейтс" (както свойски го нарича тогавашният наш земеделски министър Мирослав Найденов) залага имущество като обезпечение за връщането на парата, която дължи, и иска спиране на изпълнението. Урра, молбата му е уважена от Съда! През 2011 г., вече шеф в държавно предприятие "Агроводинвест", наперенкият двойник на Бил Гейтс успява да спре принудителното изпълнение по вземанията на кредиторите му. Преди да заеме постове в двете държавни предприятия, е ответник и по други "некой" съдебни дела, понеже и другаде по онзи отработен свой стил дължи пари. Същевременно няма собствен бизнес, няма имот на свое име, нищо-нищичко си няма, освен любов към Партията, която любов и признателност е в съответствие, т.е. в хармония с европейските му духовни ценности** и не му носи никакви приходи.

  Следва

Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited by 17 apr. 2021
–––
* Вж. https://chitanka.info/text/186-pytevoditel-na-galakticheskija-stopadzhi/2#textstart
** Вж. https://www.mediapool.bg/sladurat-harizanov-sam-se-zalichil-ot-sladurcom-bez-namesa-na-gdbop-news190041.html & http://www.mignews.info/kakav-politolog-e-bivshata-kalinka-na-gerb-georgi-harizanov/ ,бел.м. tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1561.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1561.)     По-малката от двете ми щерки в осем и трийсет тази утрин ми роди внук. Не мога да си представя,...