понеделник, 23 декември 2019 г.

СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА, А!

СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА, А!

  Снимките ги заех, без да питам, толкова ми харесаха, пък и нали през седмица, ако не и всяка неделя с компания приятели сме там – като щъркели шетаме сред циганското блато, където всеки поживял местен българин ходи както някога се е ходело на черква. Срамота е, да не знаеш, че това е най-големият кеф на днешния филибелия! Всякаква стока има тук, от прясна сланина, пчелен медец и пресен никулденски шаран до каквито ти на ум дойдат джаджи за дома и семейството, за стария ти таралясник, за гащите на задника ти и за кеф на душицата, разбира се.

  Отсреща е сградата на местния КАТ, което не пречи сополив някой търговец да ти предложи тютюн, 20 цигарки в найлоново пликче или само за три и петдесет (лева) дявол знае къде произведена кутия или пакет цигари с екзотично арабско име. Че и полицайчетата тоже си купуват цигари на сметка. Предлага ми наперен мургав един бинокъл за 160 лева; вика ми: чистак нов е, руски, можеш муха да видиш кацнала на комина на Стъкларския, дето го закриха; па що ми е бинокъл, казвам; вземи го бе, братчед, на загуба го давам, ама хайде, гледам, готин си, пич си. След като повървя десетина минути по петите ми, кандисах и купих руския бинокъл, дето изобщо и не ми трябва, само за някакви си шест лева и жълти стотинки, които мангото, ухилен до уши, търпеливо изчака да ги изгреба от дъното на джобовете си.

  Тук е буквално както си представям пъкъла, ада в Отвъдното – уютно някак, лъха на веселие, на лайна и кал, но пък срещаш съвсем живи хора, не избараните мумии по Главната търговска улица на Пловдив в скъпите луксозни заведения за измета на днешна България.
Пловдив – столица на културата, Европа 2019
Plovdiv, edited by 23 dec. 2019
Илюстрации:
Снимките са от фейс-профила на Валери Панчев.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562217034539472&set=pb.100022535405216.-2207520000..&type=3&theater
Текст на хита "Хей Джо!" на Отис Тейлър (1948) 

– Хей Джо, къде с този пистолет в ръка?
Хей Джо, казах, къде с пистолета в ръка?
– Отивам да застрелям моето момиче,
защото я хванах да се люби с друг.
Да, отивам да застрелям моето момиче.
че я хванах да се люби с друг мъж...

Свободен превод на български: tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1554.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1554.)      Относно пасажа-цитат: "Чиновниците, рожби на политиката, живеещи или умиращи чрез нея, се с...