петък, 2 март 2018 г.

Публицистика – КАКЪВ МУ Е НА НЕГО 3 МАРТ!

На господата и госпожите, за които 3 март не е 3 март

КАКЪВ МУ Е НА НЕГО 3 МАРТ!*

    
Университетски преподавател, понастоящем, доколкото знам, декан, т.е. оглавява филологическия факултет на местния университет "Паисий Хилендарски", в четвъртомартенски брой на пловдивския вестник "Марица", вероятно най-тиражирания вестник на Южна България, преди време се изцепи с драматичния въпрос "Какъв ни e на нас 3 март?" под пилатовската многозначителна рубрика на уважаемата редакция "Европа ли?" И взех, че се усетих лично засегнат, понеже и въпросът, а и рубриката отправят всинца нас – българи по род, вяра и език, пристрастни спрямо нашето отечество България, към внушение в до болка познатия байганьовски тертип.

   Накъсо, да вървят на майната им и 3 март, и Европата – знае я Бай ви Ганьо тази лицемерна Европа на дипломатите, дето се не съобразявала с нашите дивни мераци и с романтичния запев от трагичната ни хилядолетна история! Това е внушението.

   Е да, какъв ви е на вас 3 март, дами и господа? Явно, никакъв. Но за мен този ден е знак за горчивата истина, че Отечеството ми беше орязано и ограбено, че мечтата на предците ми беше поломена не без участието и на прохождащи в голямата дипломация доморасли нашенци политици, 3 март ми е особено скъп именно заради блюдолизничество и предателства пред портите на Изтока или на Запада, или заради метани към Отвъдокеанския Биг Брадър, все тази!

   Войните, които обикновеният Български войник и семейството му, и родът му, дами и господа новопокръстени европейци, изнесоха на плещите си, независимо какво проектират сегашните наши управници и сегашните наши божем приятели отвън, са осветени от подвига и ентусиазма, белязан с датата 3 март 1878 година, съхранен за историята в паметта Българска.

   Не ми се спори с уважаемия преподавател от местния университет, с автора на въпросната реплика от най-тиражен за Южна България вестник; да отстоява каквато си ще философия или теза; ала настоявам да се има предвид и по-уравновесеното мнение, че 3 март очертава, т.е. оказва се санкция в най-висок дипломатически стил, колко многобройни, па макар и насила разделени в пет или шест балкански държави, сме ние, българите. Такова признание – документирано и от Западната дипломация, наред с дипломатите на Царска Русия, е, това не забелязваме ли?!

   БЕЛЕЖКА:

   Текста писах с яд на 15 март 2005 г. Манипулациите върху съзнанието ни на българи и днес се вършат с помощта на персони с пъстри пера, които от носа си по-далече не виждат и лъщят със склонността по всеки повод и без повод да унижават българина като недорасъл да осъзнае какво нищожество е. Подир това, вече върху така поразчистеното от нашите уж "национални" медии място, се появява кресливата сган от грандоманстващи патриотари, самозабравили се от алчност и лицемерие политици, мазните сериали за великолепието на Османската империя и за бит, надживян отпреди век-век и половина по земите на българите, гавра с националните ни личности или събития в стил фуклив нехранимайко и полуграмотен пишурка от Габрово, фондацията "Америка за България" и фондацията "Отворено общество" на г-н Сорос, появяват се историци, като Мартина Балева**, Емил Джасим*** и прочие рекламирани по "националните" ни медии ярки отродници.

   Мен любознателност, а и ровичкане в опити да бъдат преразтълкувани основни събития от Българската трагична история чрез т.нар. "нов прочит", са ми симпатични с немощта си да отрекат приноса на Русия – не Русия на имперските служби, всеки случай, а Русия на обикновения руски човек, наш събрат по вяра, дух, а защо не и по език.

   Честит Националният ни празник 3 март на всички българи по нрав и потекло! Където ми е сърцето, там е България; независимо от изливащата се помия и злост, независимо от пренебрежението на официалната власт днес, там е и обикновеният Руски войник, пожертвал живота си, за да я има днес нашата България.

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, 3 mar. 2011 – edited 3 mar. 2018
____
* Вж. 
http://dariknews.bg/rektor2011.php?city=3
** Вж. http://frognews.bg/news_228/Uchenata-moma-Martina-Baleva-vzela-2000-evro-da-dokaje-che-klaneto-v-Batak-e-balgarska-razduvka/
*** Вж. https://www.youtube.com/watch?v=q1SXSNQbqw4

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...