събота, 22 април 2017 г.

Документи – БЪЛГАРСКИЯТ ОСТАП БЕНДЕР

    Великият комбинатор, който знае около 400 сравнително честни начина за измъкване на пари, е създаден от писателите Иля Илф и Евгений Петров. 
    С парите трябва да се разделите спокойно, без викове.
    Не ме учете как да живея по-добре. Помогнете ми материално.
    Той обичаше и страдаше: обичаше парите и страдаше от липсата им.
    Киса, защо ви трябват пари на вас, вие вече сте стар!

БЪЛГАРСКИЯТ ОСТАП БЕНДЕР

    Във вестник "24 часа" от 18 август 2003 г. под пищното заглавие "Обран българин в Москва: Ще спя пред мисията ни!" чета:

    "Обран българин заплаши, че ще спи пред Посолството ни в Москва, тъй като не може да се върне у нас, съобщи
Ьtv снощи. Ангел Грънчаров* обяснил, че неизвестни откраднали валутата му, но успял да запази документите си. Нашенецът поискал от мисията ни пари за самолетен билет, но не получил съдействие от дипломатите ни в руската столица, съобщил приятел на потърпевшия. (...) Дипломатите му обяснили, че не могат да му осигурят 300 долара за билет (...). Там обаче проявили добра воля и помогнали на Грънчаров да се свърже с близките си в България. Служител му платил с лични пари връзката чрез Интернет. (...) Мисията ни в Москва ще предложи на Грънчаров да отседне временно в сградата на посолството, ако пожелае, съобщи говорителят на Външно министерство Любомир Тодоров. Той заяви, че дипломатите ни в Москва са направили всичко, което е трябвало да се направи".

    И тъй, до момента парите** не били преведени. Руската виза на Грънчаров изтича на 2 септември 2003 г. Да плачеш ли, или да се смееш! Нашенският Остап Бендер опитал да изкрънка гратис триста долара, но ударил на камък. Предполагам, това е моят "приятел", божем философ-психолог, както се обявява при всеки повод и без повод, колега учител, с когото чат-пат сядам да пия кафе или бира и да бъбрим за книги и политика. Ще да е отишъл през ваканцията на гости "в Маскве", и като не открил вероятно спонсор, измисля версията за грабежа.

    Типична байганьовска история, мисля, но и нашите чиновници не са вчерашни. Това не ти е Иречек с неговата европейска култура и меко сърце. Като познавам стила на Ангел да върви все по острието на бръснача, да дразни света, ето го и поредния скандал, който "философът" забърква. За такива персони по нашия край казват: "Ходи със свещ в ръка и си търси белята". Като го видя, ще питам верни ли са ми догадките, че именно за същия Грънчаров са писали във вестник "24 часа", или става дума за негов съименик.

    То аслъ Ангел-Грънчаровци в България с лопата да ги ринеш, зад всеки ъгъл и хоп... изтърколи ти се пред нозете някой нашенски Остап Бендер!

Пловдив – европейска столица на културата 2019

Plovdiv, 20 avg. 2003 – edited 22 apr. 2017
____
* https://news.bg/education/plovdivskiyat-uchitel-angel-grancharov-obyavi-gladna-stachka.html Пловдивският учител, общественик и блогър Ангел Грънчаров обяви безсрочна гладна стачка в знак на протест срещу състоянието на Българското образование. "Има една друга, смела, достойна, свободолюбива млада България, която расте, но която ний – учителите, родителите, гражданите, трябва да подкрепим" – призова Ангел Грънчаров в блога си. Той заявява, че предпочита да умре, отколкото да капитулира, най-вече нравствено. 
** http://div.bg/16-%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8F%D1%89%D0%B8-%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BF-%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80_l.a_i.397025.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1557.)

    ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1557.)     Не се плаши от локвата – душа и свят й е да те окаля! Намачканото празно тенеке вдига глъч до...