неделя, 26 декември 2021 г.

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (840.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (840.)

  Не зная от какъв зор, но по място на действие текста винаги го свързвам с двора на някогашния ОК на ДКМС в Пловдив с артистичните високи и стройни дървета. Винаги, когато съм ходил там, бъкаше от амбициозни парвенюта, или тъпи натегачи, както ги наричахме в приятелската ми компания от бачкатори и най-обикновени млади момци като мен (например двамата братя Слонски, които ми бяха съседи и заради телесната им форма им бяха дали този прякор: Митко караше ГАЗ-54 към Авторемонтния завод в Пловдив, по-малкият Васко поддържаше парната инсталация в сградата на местния Висш институт по хранително-вкусова промишленост (ВИХВП)... Стотици кариеристи изхвърчаха от това гнездо на натегачи, а хубавите момичета и момци някак се губеха, подтиснати и с такава една нелепа идиотска усмивка, като да е нарисувана на картон. – Аноним (1947)

  26 oct. 1978

КРЪВ*

Мъжът в сражение отива

и не се завръща той,
съдбата му немилостива
щом каже: Ще загине в бой.

И дълго там лежи войникът
под житото и под пръстта,
по цели нощи, чувам, вика
и се препира със Смъртта.

Навярно в други битки влиза
или пък кости го болят,
ала защо на мойта риза
днес кървави петна кървят?
Пловдив – най-древното жизнено селище в Европа

Plovdiv, edited on 26 dec. 2021
___
* От сб. "Сутрин рано" (1983), тираж 1100 екз., изд. "Христо Г. Данов" - Пловдив, който тираж се изчерпа от книжарниците на Пловдив за по-малко от седмица, че и в Хасково бе изчерпан, и се явих единствен без куп мои книжлета за любителите на автограф в залата към хасковското кино "Клокотница", когато там се откри ежегодният Преглед на младата смяна автори "Южна пролет" (в случая през април 1984 г.) 
   Вж. https://knizhen-pazar.net/products/books/2427884-sutrin-rano Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1563.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1563.)  Миналото живее, докато го помним. Мъртвите са живи, докато ги помним. Бедата не е в смъртта, а в заб...