понеделник, 9 септември 2019 г.

КАК БЪЛГАРИЯ ОЦЕЛЯ СЛЕД ВОЙНАТА

КАК БЪЛГАРИЯ ОЦЕЛЯ СЛЕД ВОЙНАТА

Ситуацията в България непосредствено след войната
- исторически свидетелства*

Стенограма на доклад на Мейнард Б. Барнс, изнесен в Националния военен колеж във Вашингтон на 3 юни 1947 г., разсекретен на 19 октомври 1977 г., после отново засекретен и разсекретен за втори път наскоро

  Чърчил и Идън най-накрая отидоха в Москва, понеже нещата се проточваха. Чърчил се опитваше да се споразумее по време на първия период на примирието, т.е., докато приключат военните действия в Германия, руснаците да "командват парада", но след това нещата да се променят към по-добро. Чърчил обаче невероятно ни предпази. Той каза, че няма да подпише примирието, докато българските сили не напуснат Западна Тракия.

  Едва през февруари 1945 г. ние осъзнахме колко прав беше старецът, понеже на десетия ден от септември нашият лоялен съюзник, след като се споразумя с нас, че Гърция няма да загуби територия в полза на България, понеже Гърция беше съюзник, а България – противник, та нашият лоялен съюзник в лицето на ген. Бирюзов заповяда на българската армия да се разгърне по цяла Западна Тракия – "сега е моментът да си осигурите тази територия завинаги с пълната подкрепа на Русия".

  Това е документиран факт. И Чърчил каза: "Ние няма да подпишем примирие, докато тези войски не излязат оттам. И това означава, че е необходима междусъюзническа комисия, която да отиде и да удостовери, че те наистина са напуснали". Успяхме да създадем такава комисия. През януари Бирюзов каза, че е дошло времето за федерация на южните славяни, след като много преди това нашите три страни се бяха споразумели, че няма да има такава федерация. Влакът беше готов да потегли в полунощ.

  Петимата министри, които трябваше да отидат и да подпишат с Тито, си бяха опаковали багажа и той бе качен на влака. За щастие Москва в последния момент каза: "Добре, нашите отношения със Съединените щати и Великобритания са такива, че сега не е време да ги обтягаме". Никога Русия не е проявявала добра воля по отношение на нас в България.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019
Plovdiv, edited by 9 sep. 2019
–––
* Вж. http://www.librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/discussion/bulgaria/1116-2010-12-31-14-06-22 Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1562.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1562.)     Миналото живее, докато го помним. Мъртвите са живи, докато ги помним. Бедата не е в смъртта, а в ...