сряда, 17 юли 2019 г.

ХЕР АДОЛФ ХИТЛЕР И МУЖИЦИТЕ ОТ СЕЛО

КАКВО БИ БИЛО, АКО ВОЙНАТА БЕШЕ СПЕЧЕЛИЛ ХИТЛЕР

ХЕР АДОЛФ ХИТЛЕР И МУЖИЦИТЕ ОТ СЕЛО*

  Планове на Третия райх за завладените територии обикновено се свързват с "Общия план Изток" (Плана Ост), само че тук не става дума за един единствен документ, а за общ проект, тъй като не разполагаме с официално утвърден от Хитлер конкретен документ. Този план, вж. http://russian7.ru/post/chto-khotel-sdelat-gitler-posle-pobedy/, напомня "Руска седморка".
  
  Планът Ост въз основа на нацистката расова доктрина е разработван под патронажа на Райхскомисариата по укрепване на германската държавност (RKF), оглавяван от райхсфюрера от СС Химлер. Концепцията за "План Ост" я готвели да им служи като теоретична основа при колонизиране и понемчване на окупираните територии. Нацистите от 1940 г. обмислят как ще "устроят живота" в завладените територии. През февруари на същата 1940 г. проф. Конрад Майер и ръководеният от него Отдел за планиране RKF обявяват първия проект, отнасящ се до заселването на присъединените към Райха области от Западна Полша. Райхскомисариатът по укрепване на германската държавност е създаден още през октомври 1939 г. Майер ръководи създаването на пет от шестте посочени по-горе документа. Изпълнението на "Общия План Ост" чиновниците разделили на две: близък план – за окупираните вече земи, и далечен – за Източните земи на Съветския съюз, които предстояло да бъдат завзети от тях. "Близкия план" немците започнали да осъществяват още от началото на войната, в 1941 г. На 17 юли 1941 г. с разпореждане на Адолф Хитлер с надслов "За гражданско управление в окупираните Източни земи" под ръководство на Алфред Розенберг било създадено т.нар. "Имперско министерство по делата в окупираните Източни територии" с две подведомствени административни единици: райхскомисариат Остланд (Източни земи) с център Рига и райхскомисариат Украйна с център Ровно. В плана бил и райхскомисариат Московия за Европейската част на Русия, както и райхскомисариатите Дон-Волга, Кавказ и Туркестан.

  Сред приоритетите на "План Ост" е понемчването на населението в окупираните територии. Според расистката концепция на Третия райх, и руснаци, и славяни са унтерменшен, т.е. "нечовеци". Руснаците са определяни като най-неподдаващ се на понемване народ, "отровен от юдео-болшевизъм". Затова и се налагало руснаците да бъдат напълно унищожени или масово изселени. Западен Сибир и Европейската част на СССР, според "План Ост", подлежали на понемчване. Сам Химлер неведнъж споменава, че цел на "Плана Барбароса" е намаляване на славянското население до 30 милиона души, Ветцел в мемоарите си пише за необходимостта от мерки за ограничаване на раждаемостта (силна реклама на аборта и контрацептивите, отказ от борба с детската смъртност).

  Откровено споменава програмата за унищожение на местното население и Адолф Хитлер: "Местните жители ли? Налага ни се да се захванем с пресяването им. Разрушителните евреи ще направим въобще да изчезнат. Засега впечатленията ми от Белоруската територия са по-добри отколкото от Украйна. С руските градове няма какво да се занимаваме, те трябва напълно да западнат. Задачата ни е една: понемчване посредством заселването на немци, а към местните там трябва да се отнасяме като към индианци".

  Окупираните територии на Съветския съюз на първо време трябвало да послужат за хранителна и продоволствена база на Третия райх, а населението им – за евтина работна ръка. Затова Хитлер настоявал при възможност да бъде съхранявано тук селското стопанство и промишлеността, които представляват значителен интерес за германската военна икономика. За реализацията на "План Ост" Майер предвижда 25 години. Толкова време, според него, щяло да бъде необходимо за по-голямата част от населението на окупираната територия: за да се понемчи в съответствие с квотите за националност. Коренното население се лишава от право да притежава частна собственост в градовете с цел изтласкването му "от земята".

  Според "План Ост", за контрол над територии, където първоначално процентът немско население е нисък, щели да въведат т.нар. маркграфства. Като например, Ингерманландия (Ленинградска област), Хотенхау (Крим, Херсон), и Мемел-Нарев (Литва-Белосток). В Ингерманландия проектирали да намалят градското население от 3 милиона жители на 200 хиляди. Майер планирал за Белорусия, Прибалтика, Полша и Украйна 36 опорни пункта, които да осигуряват ефективна връзка както между маркграфствата, така и с метрополията. След 25–30 години маркграфствата трябвало да са вече германизирани до 50 на сто, а опорните пунктове – до 25-30%. За изпълнението на този план Химлер предвиждал 20 години и предлагал да бъде обмислено тоталното понемчване на населението в Латвия и Естонии, както и по-активното понемчване на Полша.

  Всички тези проекти, над чието ловко формулиране се потят учени и управленци, икономисти и държавници, за чиито разработки похарчили 510 хиляди райхсмарки, всички те са отложени. Не му било на Третия райх до фантазии.**

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, edited by 18 uli 2019

Илюстрации:
- Който сее ветрове, ще пожъне бури! (бълг.);
- Мемориалът на Съветската армия в Берлин. 
–––
* Вж. Гитлер: "Русские города должны полностью вымереть" https://newizv.ru/article/general/28-08-2017/gitler-russkie-goroda-dolzhny-polnostyu-vymeret?fbclid=IwAR1mxBByTl1M5Q_C9xABLs0cMaFK_g5F5xX-g6oUcqrqwKSv3Fy_u-9UtkA
** Вестник "Вашингтон пост": "Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер" http://infoobzor.net/archives/22499 Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)

  ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1558.)     Не се плаши от локвата, душа и свят й е да те окаля! Смачканото празно тенеке вдига глъч до неб...