вторник, 23 юли 2019 г.

ПО ПОВОД ЕДИН СТАР ШЛАГЕР

ПО ПОВОД ЕДИН 
СТАР ШЛАГЕР

  Виктория Н. – Я-я, Не може да бъде!

  Георги К. Бояджиев: – Чалми, папуци и турци с мустаци.

  В.Н.: – Истанбул, а!

  Г.Б.: – Това е истинското сърце на християнската ни цивилизация. Не Рим, нито Париж, още по-малко Лондон или Ню Йорк. Това не е град, а чудовищно струпване на артефакти от великолепието на Византия.

  В.Н.: – Нямаш и идея какво великолепие на старини е! И са го запазили турците. Това ме впечатли.

  Г.Б.: – Една само от улиците му е 160 км. дълга. Все едно да съчетаеш Сердика и Филипополис в едно!

  В.Н.: – Била съм там. И знам за какво иде реч.

  Г.Б.: – Огромно, могъщо средище на цивилизацията ни, която американизмът превръща целенасочено в кич. По телевизията ни въртят всеки ден два ключови сериала, за да проумее човек двете направления в културата на съвременния свят: "Двама мъже и половина" (еврейска направа) и руския сериал "Кухня". Внушението на първия сериал са развалата, крахът на нравствеността, при втория – че в основа на всичките ни слабости все пак е човечността и достойнството. Константинопол е окупиран от исляма, и това е големият грях на Великобритания и Франция преди всичко. Градът-чудовище е бил проектиран след двете Световни войни за полис със статут на независим.

  В.Н.: – Е сега е техен. Но поне го пазят!

  Г.Б.: – Пазят, свенливо казано! Носи огромни приходи за ислямската държава. Путин неслучайно бе напомнил на ислямиста Ердоган да не вири глава, че Русия да не върне на масата за разискване в световната дипломация темата чий е Истанбул и какъв да му е статутът.*

  В.Н.: – Така е. Приходите са им огромни.

  Г.Б.: – Израснахме като българи с представата, че откъм Изток идат само злини и невежество, с вперени на Запад бленуващи очи. А се оказа, че светът е единно цяло и днешният Запад с ускореното развитие на науката и техниката носи развала и безнравственост в огромни мащаби, непознати до днес.

  В.Н.: – Да. И за промяна на Историята ни.

  Г.Б.: – Западните общества едва ли съзнават накъде ги води Световният шериф заради шепа свръх-заможни еврейски фамилии.

  В.Н.: – Почват лека-полека. Ама не достатъчно!

  Г.Б.: – Тепърва им предстои на Западните интелектуалци да узнаят какво "щастие" за света е ислямът. Българите не сме овце, каквото медиите тук непрекъснато ни втълпяват; имаме исторически опит, който е непознат на Западния човек. На Запад нас решително не ни разбират. С назначената от Вашингтонската администрация местна колониална слугинска власт ни обричат на асимилация и изчезване като нация с интелектуален потенциал.

  В.Н.: – Едва ли. Корави сме.

  Г.Б.: – Обажда ми се позната от Страсбург, че онези хора там тепърва започват да се надигат, но смятам, онези хора там са все още много далеч от реалността какво всъщност им предстои.

  В.Н.: – Далеч са.

  Г.Б.: – Дръж се за Габровския си корен, и няма да сбъркаш! От София не виждам какво добро си взела. И не си забравяй онзи твой вестникар Трифон Кунев, който си крие фамилното име Бояджиев, може би защото вони на турско. Както родената в Сливен Елисавета, префасонирала се по фамилия от Бояджиева на Багряна.

  В.Н.: – Не си го крие. Това също ни е била фамилия. И аз съм Кунева по баща.

  Г.Б.: – Минах го и аз този период на отврат, докато си дам сметка, че фамилното ми име е знак за нещо преживяно от моите предци и не бива да се срамувам от него. Като студент, под текстовете, които ми публикуваха, се подписвах с името Кирилов. Ама че глупак! Истанбул или по-точно казано – Константинопол или Цариград, както е известен в Българската ни история, е част и от миналото на моя български род. 

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, edited by 23 uli 2019
–––
"Ако Турция не спре да подкрепя сирийския клон на Ал-Кайда, наистина възнамерявам да довърша работата на покойния Цар Николай ІІ. По време на Първата световна война, той искал да върне Константинопол на християнството и да защити Русия по море, като освободи Дарданелите и Босфора, ала съдбата го възпрепятствала", каза още Путин, цитиран от руската информационна агенция ТАСС...Вж.https://www.alarmanews.com/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA/ Бел.м., tisss.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1547.)

    ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1547.)   28 апр.1997 СЛЕД КОНЦЕРТА   Мина й представлението на Re. Излъчваха го по националната ни телев...