Времето

Времето
Моята обсерватория

Общо показвания

вторник, 1 август 2017 г.

Статия – ПРОМИВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО, ТЕХНОЛОГИЯ

    "Светлина от газена лампа" е заглавие на филм от 1944 г. с Ингрид Бергман по едноименната театрална пиеса на Патрик Хамилтън от 1938 г.
ПРОМИВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО, ТЕХНОЛОГИЯ

    Любима техника на диктатори, самовлюбени, грубияни, самозванци, гурута. Провежда се бавничко, човекът да не усети, че му въздействат целенасочено. Обаятелните персони – любители на тази технология, ти прилагат следните манипулации:

1. Лъжат те най-безочливо

    Знаеш, че е откровена лъжа, да кажем: че Цацаров и Прокуратурата му са независими и не им пука от ГЕРБ. Въпреки това я заявяват открито в лицето. Що са толкова безочливи? Защото създават прецедент. След като ти изръсят толкова нагла лъжа, как да си сигурен, че всичко, което ръсят денонощно по медиите, е истина. Целта: да си несигурен, неуверен в сетивата си.

2. Отричат да са сторили нещо, дори да имаш доказателства

    Знаеш, този човек каза това… и ти си го чул. Но отрича упорито, толкова упорито, че започваш да се съмняваш в собствените си сетива и памет: ах, може би наистина Бойко Борисов, да речем, никога не е поръчвал дарение от четири тона суджук по негова рецепта и вкус? И колкото по-настойчиво те уверяват от ГЕРБ, че Борисов изобщо суджук не яде (понеже имал високо кръвно), толкова повече започваш да поставяш под въпрос своите сетива и за реалност приемаш казаното от Цветанов, Борисов и прочие хубави хора.

3. Използват всичко, което обичаш, като оръжие

    Знаят колко си обичаш децата, как държиш на своята различност. Това е от първите неща, които атакуват у теб. Ще те накарат да се чувстваш виновен към децата си, заради децата си. Ще ти кажат: щеше да си достоен човек, да не беше гласувал за "комуниста" Радев… (или нещо от този род ), т.е. атакуват най-дълбоките ти мотиви и основания за един или друг твой личен избор.

4. Изтощават те с времето

    Един от най-коварните детайли при "затъмнението" – че се върши постепенно. Една лъжа тук, втора-трета лъжа там, подигравателен коментар от време на време, и дори самостоятелно мислещият може да бъде засмукан в този водовъртеж, толкова ефективна е тази манипулация. При нея човекът е жаба, която пекат на тих огън. Жабата не разбира какво й се случва, докато не стане твърде късно.

5. Действията не съвпадат с думите

    Когато имаш работа с персона/институция, ползваща този тип манипулация, гледай какво върши, не какво казва. Думите не означават нищо. Те са просто хубави общи приказки. Въпросът е какво вършат спрямо теб.

6. „Потупват те по рамо“, за да те объркат

    Същият тип или дружината тарикати, които обикновено ти режат крилцата и те уверяват, че си чучело без стойност, сега великодушно те хвалят за нещо, което си сторил. И то разбира се допълва безпокойството ти: "Ах, май не били толкова зли и лоши?!" Не, миличък! – ужасно подли са! Това е, за да се почувстваш зависим и да се съмняваш в личната си преценка. Виж причината защо така внезапно обилно и умилно те хвалят, нещо в тяхна полза ще да е може би?!

7. Знаят, че объркването отслабва човека

    Манипулаторите знаят: всеки от нас има свой вътрешен усет за стабилност и съответствие (адекватност) спрямо ситуацията. Целта – да изкоренят твоя фин усет, да те принудят да се съмняваш във всяка своя лична преценка. Естествено е, така разколебан, да си потърсиш човек, група, институция, които да ти върнат усета за стабилност. И разбира се, насреща баш тогава се появява точният човек за тебе – манипулаторът.

8. Проектират

    Ако ти правят сцени, прекаляват с алкохол или наркотици, изневеряват ти и т.н., ще те обвиняват в същите простъпки. То се прави толкова често, че започваш да се защитаваш и вече си отклонил вниманието си от гадното, проблемно поведение на манипулатора срещу тебе.

9. Опитват да убедят другите, че си луд за връзване, че си откачен

    Този е от ефективните инструменти за манипулиране, целта: да предизвика у хората пренебрежение. Манипулаторите знаят: ако останалите поставят под въпрос твоя здрав разум, кой ще ти повярва, ако кажеш, че издевателствали над тебе!

10. Казват ти, че всички други лъжат

    Когато ти кажат, че всички други (семейство, приятели, познати, медии и пр.) лъжат, това те кара да се усъмниш в реалността. Досега не си видял друг, дръзнал да ти го каже. Значи е истина?!... Не. Това е само манипулация. Принуждават те да се обръщаш все повече и повече към манипулатора, за да получиш от него "най-правилната" информация. А тя обикновено е лъжа.

    Колкото си по-наясно с тези техники за обработка на съзнанието, толкова по-трудно ще попадаш в капана на симпатичните акули из нашите медии.

    Редактирал и допълнил автентичния текст: Jores*

Пловдив – европейска културна столица 2019


Plovdiv, 1 avg. 2017
––––
ж. https://novinite.eu/da-zamina-li-pri-shterka-mi-v-amerika/

Няма коментари:

Публикуване на коментар