четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Експерименти – ОСТАП БЕНДЕР ОТ ГРАДА НА АЙЛЯЦИТЕ

ПЛОВДИВ – ГРАД НА ЧЕТИРИ МОРЕТА И ПЕТ ОКЕАНА


ОСТАП БЕНДЕР
ОТ ГРАДА НА АЙЛЯЦИТЕ


 Експедиция "Хеброс" е част от българската морска история. Цел на експеримента: да изследва измененията в организма, нервната система и психиката на човека при продължителен престой под вода при високо налягане и чат-пат луеееко физическо натоварване във водна среда и при социална депривация, което на чист български се нарича "самота", по-точно казано – доброволно усамотяване от суетата на света.

  През юли 2017 г. станаха кръгло 50 години от "експеримента" с първата подводна къща на България – "Хеброс 67". Инициатори и преки участници в този романтичен опит са двама местни пловдивски айляци – д-р Гарабед Томасян, първият кмет на славното СДС в града, и някой си Иван Петров, обявен за спортсмен.

 Като вапцаха стара цистерна на "Петрол" и я калдупнаха с гъза нагоре, арменецът и неговият авер я топнаха на десет метра дълбочина във Варненското езеро и там играха белот, ядоха, пиха, спаха и сраха в консервни кутии, след което излязоха на повърхността, все едно са ходили до Луната.

  Вицовете, гарнирани с фрагменти от жестоката истина около кофтия животец на изпитателите в обзаведената цистерна на "Петрол" що бай Гаро Томасян да не ги преразкаже? Да каже истината и за онзи сал, закотвен зад хоризонта в Бургаския залив, където майните, пунтиращи корабокрушенци в опасни условия, бичели до полуда белот и сантасе под чадъра, похапвали ресторантска храна от първо, второ и трето, набавяна тайно от бургаските рибари, а пунтирали, че кльопат планктон. Арменска работа. И о, чудо! Вместо да заслабнат, корабокрушенците се прибрали напълнели и в отлично здраве. Което още веднъж доказва стария пловдивски лаф, че истинския тарикат – и в кенефа да го затвориш, от глад няма да умре.

 Гаро Томасян идваше в редакцията на "Комсомолска искра" да си бъбрят в стаята на главния Георги Яков, та и сам се бъзикаше с този експеримент. Цялата работа с Подводния дом-цистерна била да си изкарат лятото на море, като разноските им ги поема Пловдивската организация на профсъюзите, чийто шеф тогава беше Данчо (Йордан) Хорозов, и хитрият арменец – да се подмаже на Данчо, изписва с огромни червени букви върху цистерната "ХОРО-68" или "ХОРО–69", не си спомням точно.

Пловдив – столица на културата, Европа 2019

Plovdiv, 22 noe. 2017 – edited by 22 noe. 2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1554.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1554.)      Относно пасажа-цитат: "Чиновниците, рожби на политиката, живеещи или умиращи чрез нея, се с...