четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Опити – ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ СОПОЛ НА МОДЕРНАТА БЪЛГАРСКА КУЛТУРА

ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ СОПОЛ НА МОДЕРНАТА БЪЛГАРСКА КУЛТУРА

     Може това да е писателят Калин Терзийски, самозванецът Лорд Бул, Азис, може да е Иво Инджев, Христо Стоянов, Петър Волгин или когото друг сами си изберете от Пантеона на войнстващата посредственост, на която платени отвън медии дават трибуна, вкарват ги буквално в дома ни чрез екрана на телевизора.

    SILLY PUTTY – Интелигентният пластилин, е тъпичка играчка от силиконови полимери с необичайни физически свойства. Съдържа високоеластичен течен силикон, вид ненютонов флуид, което го кара да действа като гъста течност в дълъг период от време или като еластично твърдо тяло за късо време. Това е отпадък от несполучлив опит да бъде създаден в лабораториите на САЩ през Втората световна война изкуствен заместител на каучука.

    Първообразът на Интелигентния пластилин се появява в САЩ под името Silly Putty, впоследствие се явяват и разновидности, основани върху същия материал, като Thinking Putty, Bouncing Putty, Tricky Putty и Potty Putty вече с много повече пъстрота и свойства, като флуоресцентност и промяна на цвета при промяна на температурата. В България навлиза под търговското наименование "Интелигентен пластилин".

    Ей толкоз верноподанно и коленопреклонно, с качествата на хамериканския пластилин е било винаги мнозинството от т.нар. родна интелигенция – писатели, актьори, художници и пр., през тези стотина години подир Руско-турската война. Тънка прослойка от мекерета, склонни да се самоунижават, да доносничат един за друг пред креслото на властника, но и да се дуят, преливащи от самодоволство, пред обикновения българин, затова че властта ги турила на изкуствена хранилка.

Пловдив – европейска културна столица 2019

Plovdiv, edited 23 noe. 2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)

ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН (1541.)    Роденият във Врабево, село нейде в Троянския балкан Николай Заяков (1940-2012) * – поет и колега в...